Rosberg nyert, a Mercedes hason csúszik Hamilton előtt

A kockás zászló nem képes értelmezni, hogy aki éppen átszeli a célt, megilleti-e a futamgyőzelem, vagy sem. Nincs jogos és jogtalan győzelem, amennyiben nem történt szabálytalanság. Ha Monaco, akkor Mercedes-balhé.

Biztos mindenkinek feltűnt, hogy ha beüt a krach a Mercedesnél, és Rosberget érinti hátrányosan, sosincs akkora armageddon, mint amikor Hamilton jön ki rosszul valamiből. Továbbra is taszít a kettős mérce. Azt a hisztit, amit a Forma-1 nézőinek (és újságíróinak) finoman szólva egyszerű gondolkodással bíró része levágott, az bőven túlharsogta az értelmet. Ne sajnálják már Rosbergtől a győzelmet, hiszen nem ő késztette hibára Hamiltont. Mit kellett volna tennie azon kívül, hogy kihasználja a lepattanót? Vagy legközelebb álljon félre mindenki, ha kiesik az élen álló, mert az őt követőnek már nem jár a győzelem? Vagy adjanak fele pontokat? Ahogy nincs jogos vagy jogtalan győzelem, ugyanúgy nincs megérdemelt műszaki hiba sem, azaz elégtételt követelni Rosberg kárára kifejezetten undorító. Számtalan olyan hozzászólást lehetett olvasni, hogy a vasárnapi miatt a Mercedesnek kárpótolnia kell Hamiltont. Toto Wolff szerint ez a kérés szóba sem jöhet, remélem valóban így gondolja.

Az ellenszurkolás durva megnyilvánulásokra készteti az embereket. Hamilton elvesztette a futamot, mert csapaton belül „szabotálták, rászedték, elárulták”. Gratulálok az összeesküvés-elméletekhez:
- Rosbergnek össze akarták hozni a harmadik monacói győzelmet, vagyis szándékosan tették tönkre Hamilton versenyét
- Rosberg csalt! De hogyan, azt persze senki nem fejti ki.
- a Mercedes hajlandó volt megadni az összeget, amit Hamilton kért, de most megmutatták, ki a főnök

Tényleg, ki a főnök a Mercedesnél?
A gyenge magyarázkodás, miszerint nem megfelelően mérték a távolságot Hamilton és Rosberg között, nem túlságosan hihető. Próbálták a GPS jeladó hiányára fogni a bakit, de kiderült, hogy működött. Szólhattak volna a britnek, hogy maradjon kint, mert semmi nem indokolja a kerékcserét, s ebben a formában talán nem minősült volna vezetést segítő információnak. A döntéshozó(k) sara, ők szégyenültek meg. De ezt a hason csúszást fejezzék be, mert csak azt bizonyítják, hogy tesznek magasról a látszatra, ők ízig-vérig Hamiltonra épülnek. Amikor egyértelművé vált, hogy lehetetlen két pozíciót visszaelőznie, mert Vettel is a pályán marad, látványosan letört a hangulat a boxban. Biztosra vehető, hogy fordított esetben nem kerekedett volna ekkora vihar, a csapat nem szabadkozott volna ennyit. Kereszteljék át magukat

Hamilton AMG Petronasra,

vagy játszanak nyílt lapokkal és ismerjék be, hogy megkülönböztetik a pilótáikat. Minél többet hangoztatják az ellenkezőjét, annál jobban érezni, hogy maguk sem gondolják komolyan, amit mondanak. Terjesszék ki Rosbergre az „együtt nyerünk, együtt veszítünk” jelmondatot, ne húzzák a szájukat, ha ő nyer. Barcelona után is visszafogott volt az öröm, holott az a győzelem valóban „tiszta” volt. Biztos vagyok benne, hogy ha a németet is utoléri a balszerencse, sokan elégtételnek fogják tekinteni. Jönnek a tavaly begyakorolt frázisok: kijárt neki, tartozik ennyivel stb. Ugyan már. A Mercedes tartozik Rosbergnek. Méghozzá figyelemmel és őszinteséggel.

 

Kép: Formula1.com

 

(Csak akkor írj hozzászólást, ha megy káromkodástól és személyeskedéstől mentesen is!)

 

Vitriol a Facebookon