A tizenhetes csillag megpihen

 Gyászhírre ébredt az autósport világa. Már nem emlékszem, mi volt az első gondolatom, miközben olvastam a hírt. Talán csak annyi, hogy „ne”.

Személyes hangvételű búcsú Jules Bianchitól.

Értelmetlen volt a baleseted, de az elengedés pillanatában legkevésbé sem számít, kinek a hibájából történt. Senki ne hibáztasson csak téged. Hibáztassák a véletlenek összjátékát, amiből ha csak egyetlen elem is kimarad, nincs miről beszélni. Főleg most, hogy az utolsó reményszikra is kialudt. Amíg érkeztek a sajnos egyre fájóbban hangzó hírek, megvolt annak az illúziója, hogy velünk vagy. Mi, a nagy Forma-1-es család, lélekben veled voltunk. Most pedig a családoddal, akik beleroppantak, hogy kilenc és fél hónapon keresztül nem tehettek semmit érted. A tragédia kétszer csapott le. Egyszer tavaly október ötödikén Szuzukában, másodszor pedig amikor örökre eltávoztál.

Már soha nem tudjuk meg, mire lettél volna képes a Ferrarival. Az utánpótlás programjuk legnagyobb ígéreteként, s a Marussia számára csodával felérő monacói pontjaid után egyre többen számítottak arra, hogy pár tanulóév után vörösbe öltözöl. Jól mutatja, mennyire számítottak rád, amikor egy teszten veled helyettesítették a kiesett versenyzőjüket. S mennyit számított az a két pont a csapatodnak? Nélküled nem lennének 2015-ben is a rajtrácson. Amit ezentúl elérnek, részben neked is köszönhetik.

Veled együtt elköszönhetünk a naivitás fázisától és a kozmetikázott statisztikáktól is. A súlyos balesetből visszatért Karl Wendlinger, Mika Hakkinen és Felipe Massa biztosan nem osztják a véleményt, miszerint volt húsz gondtalan évünk. Aki nem távcsővel követte az eseményeket, pontosan tudja, hogy nem huszonegy éve történt az utolsó, versenyhez köthető haláleset. A tesztbalesetéből látszólag felépülő Maria de Villota (a csapatod el van átkozva?), és az életüket vesztett pályamunkásokat gyakran kifelejtik a felsorolásból. Az autósport nagyon-nagyon veszélyes. Akkor is, ha becsukjuk a szemünket. Akkor is, ha kihagyunk a listáról neveket. A tiédről már senki nem feledkezhet meg. Felébresztettél mindenkit, miközben te álomba szenderültél.

Jules Bianchi

1989-2015.

 

Kép1

Kép2

Vitriol a Facebookon