No Kimi = No F1?

Pont került a sajtót hónapok óta legjobban érdeklő foglalkoztató téma végére: a Ferrari meghosszabbította Kimi Raikkönen szerződését, mert… miért is? Hogyan reagált az a rajongó, aki tántoríthatatlanul hisz kedvencében? A valósággal való bármely egyezés NEM a véletlen műve. Paródiaként induló vitriolos írás arról, hogy a Ferrari megint nem merte megtenni a legnagyobb lépést a megújuláshoz vezető úton. Ragaszkodnak hozzá, miközben nem hozza az elvárt szintet.

MEGAGIGA BRÉKING! OMG! Levegőt! Végre megérkezett a hír, amire oly sokan vártak, többek között én is: Raikkönen marad! Kimi! Sőt, KIMI! Csak a keresztnevén kéretik szólítani. Tehát még egyszer: Kimi jövőre is a Ferrari versenyzője lesz! Mostantól a mai nap is piros betűs ünnep, csak úgy, mint 2011. november 29, amikor kiderült, hogy két év után visszatér. (Be is másolom mindenhová, ahol közlik a hírt, hadd lássák, mennyire örülök!) Mert hát számomra a Forma-1=Kimi. Szóval jövőre is nézem ezt az egészet, aztán ha elmegy, akkor én is befejezem. Óriási a szurkolótábora, mindenképpen maradnia kellett. Már a Hungaroringre is sok szurkoló No Kimi=No F1 feliratú pólóban érkezett, persze hogy nem vállalta be a Ferrari, hogy kivívja a rajongói haragját. A jelenlegi piacon egyértelműen ő a legjobb választás, nem véletlenül tartották a pilótakeringő kulcsfigurájának. Határozottan tökéletes döntést hoztak az olaszoknál. Meglátja mindenki, hogy az új esélytől erőre kap, és az előrelépés mértéke megkérdőjelezhetetlen lesz. Megérdemel még egy évet, hogy bizonyítson. Csak kapjon maga alá egy olyan autót, hogy fel tudja venni a versenyt a többiekkel.  

Tessék? Hogy előbb talán a csapattársaival kellene megbirkóznia? Menne ő, csak az autóit mindig másra építik. Micsoda? Hogy az idei autóra már nem lehetnek kifogásai? Te mit néztél idén? Pedig biztosan nem ugyanazt kapja, mint Vettel, ráadásul sokkal több balszerencse érte, ezt vedd figyelembe. Nem értem, miért legyintesz ilyen lemondóan. Ő a Ferrari utolsó világbajnoka, ez talán semmi? Jó nagy idióta volt, aki elhitte, hogy a Ferrari idén megválik tőle, amikor éppen felfelé tartanak. Biztos vagyok benne, hogy ha minden passzol, akkor ő is nyer egy-két futamot. Ha nem idén, majd jövőre. Nem értem, miért állítják annyian, hogy csak kettesszámúnak jó. Szerintem nem igaz, sosem volt az. Rossz olvasni a sok negatív kommentet. Kimi igenis motivált, miért lenne árnyéka egykori önmagának? 2005? Mi volt akkor? Nem tudom, miről beszélsz, akkor még nem követtem a Forma-1-et. Pontosan nem az eredményeit figyeltem, hanem őt. De ezt te nem értheted. Mi mondasz, megismételnéd? Mi az, hogy tipikus CukiKimis vagyok? Hát, sosem hallottam ezt a kifejezést, de ha te mondod, biztos az voltam. Volt róla poszterem a falon (de még mennyi!), megmutathatom, ha érdekel. Sejtettem, hogy nem érdekel.

Ilyenek ezek az anti-Kimisek, nem lehet velük értelmesen beszélni, mert rögtön jönnek a hülyeségeikkel. Ők annak örültek volna, ha kirúgták volna a finnt. Nem értik meg, hogy szüksége van rá a Ferrarinak, hiszen miért hívták volna vissza? Biztosan ezerszer megbánták, hogy annak idején Alonsót szerződtették a helyére, aki öt év alatt egyetlen egyszer sem lett világbajnok. Ne felejtsük el, hogy Kimi rögtön az első évében az lett. Mi ez, ha nem tehetség? És sokaknak van képük mindezt megkérdőjelezni! Megfogadtam, hogy ha bárki támadja Kimit, én megvédem. Például az ilyenektől:

Mennyire (nem) jó Raikkönen?

Nem tudják elrontani az örömöm.

#happy #Kimi #Iceman #LeaveMeAlone #KeepCalm&LoveKimi #TooMuchHashtag

***

Fájdalmasan egyszerű volt összehozni a fenti szösszenetet, de imádtam az alkotás folyamatát. A képzeletbeli rajongó szájába adott mondatok egy részéhez a nagy hírt követő kommentek adták az ihletet, míg másik részét én találtam ki. Amikor először megfogalmazódott bennem, hogy valamikor írok egy ilyen posztot is, még kifelé állt Raikkönen szekere a Ferraritól. Lejárt a Magyar Nagydíjig megadott határidő, s túl elnézőnek bizonyult a csapat. Megint. Ami a finn megítélését illeti, régebben a saját elvakult szurkolói és az ő eltúlzott reakcióik voltak a legnagyobb ellenségei, mostanában inkább önmaga. Szépen lebontja a saját mítoszát. Mit csinált Alonso mellett? Állítólag kereste a helyét. Mit csinál Vettel mellett? Ugyanezt, csak elmondása során jobban érzi magát. Kit érdekel, hogy érzi magát? Ha annyira szenvedett, nyugodtan távozhatott volna, csak ezúttal nem kapott volna pénzt a távol maradásáért, mint 2010-ben. Jó lenne tudni, mi zajlott a színfalak mögött, de látszólag ismét csak egyetlen érv szólt mellette, ugyanaz, ami tavaly is: nem volt más jelölt, aki:

Nem túl fiatal.

Azok az állítások, hogy stabil pilóta (stabilan kevés pontot szerez), jól érzi ott magát (visszament az ablakon, miután egyszer már kirúgták), Bottas túl drága volt (ez igaz, jövőre megkaphatják ingyen is), vagy az, hogy Raikkönen nem is annyira rossz (komolyan, ez meg milyen indok?), ingatag lábakon állnak. Hogy inkább a változásokat ígérő 2017-re akarnak nagyobb hangsúlyt fektetni, teljesen hihető. És az is, hogy a megtartásáért cserébe alaposan megvágták a fizetését. Ez a teljesítmény közel sem ér annyit, amennyit kap(ott) érte.

A Ferrarinak meg kell tennie a teljes megújuláshoz vezető utolsó lépést: ismét meneszteniük kell Raikkönent. Hogy nem kezdő, régóta ismeri a csapatot és jóban van Vettellel, még nem elegendő indok a megtartására. A nagy reklámértéke pedig olyan helyen lehet erős érv, mint a pénzben kevésbé dúskáló Lotus volt. – Mennyire (nem) jó Raikkönen?

Úgy látszik, a Ferrari jövőre sem akar világbajnok lenni.

(Csak akkor szólj hozzá, ha személyeskedés és káromkodás nélkül is megy!)

Vitriol a Facebookon

Kép1 Kép2