Pályán a glória!

Fizikai valójában is megmutatta magát a fejvédő glória, a szaksajtóban „halo” névre hallgató biztonsági eszköz.

A második barcelonai teszt harmadik napja nem a köridőkről marad emlékezetes. Mindenki meglepetésére a Ferrari reggel váratlanul egyetlen kör erejéig pályára vitte a 2017-től élesben alkalmazott biztonsági megoldást, a glóriát. Utoljára egy hónappal ezelőtt zengett tőle a sajtó, én is felkaroltam a témát. Azóta hivatalos FIA határozat született a bevezetéséről, s most, hogy leugrott a tervezőasztalról, jobban el tudjuk képzelni, mit akarnak belőle kihozni.

Természetesen szó sincs végleges változatról, az optimális kialakítás még folyamatban van. A Ferrari által bemutatott bukókeret prototípusa nem egyenlő azzal, mint amit Mercedes grafikáján láthattunk. Ez nem acélból, hanem szénszálakból épül fel, valamint fixen rögzített, nem pedig nyitható. Nem teszi lehetővé, hogy a pilóta egyedül is be tudjon szállni a fülkébe.

Élőben jóval súlyosabb hatást kelt, mint amilyet a Mercedes megálmodott. A cca. hat kilogramm tömegű áramvonalas elem elég masszívnak hat. A megjelenése nem túl légies, de oldalról nem néz ki rosszul. Igazából minden szögből elfogadható a látványa, kivéve a pilótafülkéből. Az előzetesen kritikus Raikkönen szerint a villámteszt alatt „oké, nem volt olyan rossz” a kilátás. Habár nyilvánosságot látott egy olyan videofelvétel, amin a versenyző szemmagasságban pont azt mutatta, hogy nem látott jól. A médiaközpontban a fotósok is alá-fölé nézhettek, s azt látták, mintha keresztülnéztek volna egy óriási vietnami papucson:

A fogadtatása nagyjából megegyezett a fantáziatervekével, s úgy tűnik, több a pro vélemény, mint ezelőtt, de még a kontra van többségben. A nyilatkozatokból látszik, hogy versenyzők, illetve a csapatok sem állnak egy emberként mellé vagy ellene. Ez csak a kezdet, valószínűleg az évközi teszteken is látjuk még az egyes kísérleti fázisokat. És a verseny kibővült. A Red Bull hetekkel ezelőtt elhintette, hogy saját megoldást fejlesztenek, méghozzá olyat, ami nem akadályozza a szabad kilátást. Erről várhatóan a tavasz folyamán rántják le a leplet.

A korábbi glóriás posztomban azt írtam, hogy a nézők fenyegetőzései, hogy nem néznek többé Forma-1-et, hogy ha ezt bevezetik, nem lehet mérvadó. Tartom magam hozzá. Bízom benne, hogy esztétikailag és funkcióját tekintve is elfogadható lesz, amit egy év múlva kötelezővé tesznek.

2017-től megszoksz vagy megszöksz. Vagy Xboxozol. (Glória, glória)

Vitriol a Facebookon

(Csak akkor szólj hozzá, ha káromkodás és személyeskedés nélkül is megy!)

Kép1 Kép2 Kép3 Kép4