Emelt fővel

Bántak valaha a Forma-1-ben ennyire megalázóan versenyzővel, mint Danyiil Kvyattal? Hivatalosan is kitette őt a Red Bull/Toro Rosso, így az orosz számára véget ért a 2017-es szezon. Talán a Forma-1 is. Mi köze mindehhez a Gladiátornak és a Hegylakónak?

Nem egészen négy szezon és hetvenkét futam jutott a még mindig csak 23 éves Kvyatnak. Nem egyszerűen megvonták tőle a bizalmat, hanem fokozatosan földbe döngölték. Ki ne örült volna alig 20 évesen egy Red Bull-ülésnek? Legutóbb kommentben fogalmaztam meg, miért gondolom azt, hogy 2014 őszén kényszermegoldás született:

„Vettel még ki se tette tőlük a lábát, már tudták, hogy Verstappen a helyére fog ülni. Hogy előtte ki kellett tenniük Kvyatot, az mellékes, nekik már '14-ben Verstappen kellett, de vagy nem mertek nagyot húzni, hogy rögtön a nagy csapatba ültessék, vagy tényleg bíztak Kvyatban. Én az előbbire szavazok, mert Kvyat hamar belső céltábla lett, miszerint nem hozza az elvártakat.”

Az elméletemet bizonyítja, hogy a 2015-ös szezon közepére Kvyat ultimátumot kaphatott:

„Kvyat megszerezte élete első dobogós helyét a Hungaroringen, ám a leintést követő rádióbeszélgetésben Christian Horner nem megdicsérte, hanem emlékeztette valamire: hogy tudja-e, mit jelent mindez. Mármint a dobogós helye. A mostani események ismeretében talán nem is a 2016-os helyéért küzdött, hanem még a tavalyiért.” – Miről szól a Kvyat-Verstappen csere?

Az elméletemet cáfolja, hogy 2015 végével nem menesztette a Red Bull. Nehezen hiszem el hogy azért, mert így nézett ki az összesítés:

Kvyat: 95 pont (7. hely)

Ricciardo: 92 pont (8. hely)

A Red Bull a Gladiátor és a Hegylakó sajátos keverékeként a Forma-1 előtt és után is eldobhatóként kezeli a versenyzőit: aki nem teljesít a híres-hírhedt utánpótlás neveldében, repül, mert mindig van kiket arénába lökni. Aki nem teljesít a Toro Rossóban, szintén repül, mert ezt az arénát is van kikkel feltölteni. Vettel is egy kirúgott versenyző helyére érkezett 2007 közepén (szigorúan vett értelemben nem újoncként, hiszen már túl volt egy BMW-s futamon), és három évvel később elmondatta magáról, hogy igen, valóban „csak egy maradhat”. Mindenki más járulékos veszteség.

Kvyat egy súlyosabb sebeket kapott az arénában. Akkor remegett meg érezhetően a lába, amikor:

„Ricciardo könnyedén elhúzott Rosberg mellett, mögöttük pedig elgurult a gyógyszer. Vettel Danyiil Kvyatot hibáztatta, amiért szerinte a külső ívről vetődő orosz annyira nem hagyott neki helyet a pályán, hogy ő nem tudott hova menni, és ezért nekiment Kimi Raikkönennek.” – A diktátor győzött, a torpedó lecsapott

A torpedó. Vettel mondta azt a dobogón készített interjúban, hogy Kvyat úgy vágódott mellé, mint a torpedó. A név azonnal ráragadt, a két héttel később duplán megismétlődött ütközésük pedig lerántotta a földre.

„Az első hibája után még megvédte a csapata Kvyatot, hiszen a rajt után előfordulhatnak ilyen esetek. Nem mellesleg dobogóra is állt azon a hétvégén, de dicsősége nem tartott sokáig, látszólag varázsütésszerűen elvesztette a bizalmat: két hét múlva senki nem védte meg, s azon kapta magát, hogy egy teljes és egy negyed szezont követően visszazavarták oda, ahonnan jött: a Toro Rossóba.” – Miről szól a Kvyat-Verstappen csere?

Egy évvel később ezzel a sisakkal állt rajthoz 

Nem volt mit tennie, Kvyat visszatért a fiókcsapatba, Verstappen pedig Spanyolországban némi rásegítéssel megnyerte élete első red bullos versenyét.

„Christian Hornernek volt képe azt nyilatkozni, hogy ez a döntés segíthet az orosznak visszaszerezni az önbizalmát. Nem volt semmi gond Kvyat önbizalmával, de úgy tűnik, most azon dolgoznak, hogy végképp ne legyen.” – Maxfaktor

Lefokozunk, hátha attól megnyugszol. WTF?

Közben csendben nézd végig, hogy az „utódod” learatja a babérokat. WTF?

És ne felejts el jól teljesíteni, miközben egy versenyképtelen autóban ülsz. WTF?

Most versenyzel.

Most nem.

Most sem.

Nem jönnél vissza egy kicsit?

Ez nem szabadvers, hanem az utolsó négy verseny Kvyat szemszögéből. Értelmetlen olyasvalakin számon kérni a teljesítmény hiányát, akinek elvették az önbizalmát. A gladiátor nem tud beforratlan sebekkel harcolni. Hol a tisztelet? Miért Kvyatnak kellett kérnie, hogy árulják el, mire számíthat? Azzal, hogy ura és parancsolója, Helmut Marko kiadta az útját a Red Bull-házból, a gladiátor visszanyerte szabadságát. Emelt fővel. 

Köszönöm ennek a srácnak, hogy személyes megpróbáltatásaival megihletett egy (egyelőre nem publikus, talán soha sem elkészülő) történetet. Ha lesz valami a sztoriból, neki fogom ajánlani.

#KvyatNemTorpedó

Vitriol a Facabookon

(Kommentszabály: kulturáltan.)