A Ferrari elküldte Raikkönent, meg nem is

A Kimi Raikkönent övező hisztéria újabb fejezetéhez érkezett, azonban az éves gigamegabréking után a pohár félig üres, félig viszont tele van: sokak kedvence a mezőny utolsó harmadában folytatja a pályafutását.        Sauberből Ferrariba, Ferrariból Sauberbe

A 2016-os szezon rajtja előtt írt Öt nagy név, aki idén visszavonulhat című posztom, amelyben eltaláltam Nico Rosberg távozását, szépen kiröhögött azóta:

- Jenson Button, 2009 világbajnoka a 2016-os szezonnal visszavonult, de egyetlen futamra beugróként még visszatért

- Fernando Alonso 2018-cal fejezi be

- Felipe Massa 2016-ban és 2017-ben is visszavonult

- Nico Rosberg világbajnok lett és 2016-tal befejezte

- Kimi Raikkönen, aki még mindig nem akar visszavonulni, annyira versenyképesnek érzi magát, hogy legelső csapta, a Sauber színeiben folytatja

A Sauber a Ferrari kvázi fiókcsapata. Amikor egyszer azt írtam, hogy hosszabbítsanak vele 2050-ig, nem pont erre gondoltam. Ugyanolyan biztos voltam benne, hogy Raikkönen nem ül át gyengébb autóba, minthogy Lewis Hamilton sem adja alább a Mercedesnél. Ott tartunk, hogy a Ferrari képtelen rendesen elküldeni egy harminckilenc éves versenyzőt, aki a múltjából él, néha úgy tesz, mintha élcsapatban ülne, és közben a Ferrari támogatásával a hátvéd szerepét sem teljesíti. Elküldték meg nem is. Jogi útvesztő sejlik a háttérben, főszerepben a júliusban elhunyt Sergio Marchionnéval, aki nem igazán volt a finn rajongója. Szóbeli előszerződést rebesgettek Charles Leclerc, a monacói menedzsere, Nicolas Todt és a néhai elnök között, de az új vezetőség, amelynek egyik tagja Raikkönen barátjának mondható, már nem annyira tűnt érdekeltnek Marchionne akaratának teljesítésében. Persze szó szerint nem így hangzott el, hanem jöttek a folytonosság és egyéb maszlag fontosságával, ami a csapat egységét hangsúlyozza. Márpedig egység = nem bontják meg a felszínen jól működő Vettel – Raikkönen kettőst. Negyedik közös évük is kudarc(nak tűnik hét futammal a vége előtt), ez elég jó indok a változtatáshoz.xpb_937667_1200px.jpgMester és tanítvány vagy rögtön vetélytársak lesznek?

Tehát amit látunk, az egy húzd meg – ereszd meg játszma végeredménye: Leclerc második F1-es évétől megkapja Raikkönen ülését, a finn pedig megkapja azt a pénzt, amit a Ferrarinál is megkapott volna, amit nem a Sauber fog kifizetni, az hétszentség. Azt hiszem, lemaradtam valamiről, és nem arról van szó, hogy Raikkönen 2009 végéhez hasonlóan, de az F1-ben maradva lelépési pénzért cserébe ellötyög egy-két évig a mezőny második felében. Ha lelépési pénzt kap, azt anélkül is zsebre vághatta volna, hogy nem foglalja a helyet mások elől. Amennyiben nem Antonio Giovinazzi lesz a csapattársa, durván fogalmazva Raikkönen megfojtja a Ferrari junior programját. Értelmetlen a jövőben pénzt áldozni a fiatal versenyzőkre, ha veteránokkal töltik fel a megüresedő helyeket. Intő példa a Ferrari jelenlegi neveltjeinek, hogy mire számíthatnak. A történet minden egyes pontja zavaros, de mindjárt világosabbnak tűnik, hogy csak úgy kapja meg a pénzt, ha autóba is ül. Ez az én konteóm, nem kell velem egyetérteni. Kár, hogy már az elején inog az elképzelésem: 2018 végén lejáró szerződések esetében miért volt szükség pilótacserére a Ferrari és a Sauber között?
(kép: SkyF1 Twitter)

Miért tartottak ki mellette éveken keresztül?

- a 2014-es csapaton belüli égése után jóval kevesebbért is hajlandó volt vállalni a folytatást

- Sebastian Vettel kedveli, értsd: nem tartja ellenfélnek

- ugyan nem építő, de legalább nem csapatbomlasztó

- mégis csak világbajnok. Az ősrobbanás korából, de az.

- kezdem elhinni, hogy tényleg számoltak a népszerűségével

Miért kellett volna hamarabb elküldeni?

- hullámzó a teljesítménye, 2014 óta több ~400 pontos hátrányt szedett össze a két csapattársától

- éveken keresztül nem tudott eleget hozzátenni a konstruktőrihez, és most amikor hozzátesz, azt Vettel kárára teszi. Legrosszabb forgatókönyv.

- a megtartásával elszalasztottak átmenetileg szabadon elérhető versenyzőket, miközben a sajtó minden évben kikiáltotta a pilótakeringő kulcsfigurájának  

- olcsóbban is találtak volna kettest

Tanúja voltam az első Raikkönen-divathullámnak, amikor korombeli tinilányok csak azért szurkoltak neki, mert olyan cuki szöszinek találták. Aki szigorúan csak Kimi. Aztán az első Ferraris korszakában, amikor bajnokesélyes évei után rögtön világbajnok lett (khm, Alonso-Hamilton + kémbotrány a McLarennél), már nem volt visszaút, de visszagondolva talán a Lotusnál előadott Leave me alone-ozásával és a többi hasonlóan bunkó rádiózásával lett belőle ekkora szent tehén. Aki kritizálni meri, valóságos online hadsereg ugrik a torkának, mivel menetközben az álmodozó tinilányok sokszor agresszív, szemellenzős trollokká változtak.

Durva facebookos kommentválogatás a monzai rajtelsőségétől a nagy bejelentésig. (A hibák nincsenek kijavítva. Ha magadra ismertél, ne áruld el.)

39 evesen a Ferrari utolso bajnoka akinek a Ferrari a masodik helyet szanja Vettel mogott a hazai palyan a Ferrari otthonaban rekord idovel megmutatta hogy sosem szabad leirni es sosem szabad neki hatat forditani mert meg MINDIG jo!!!!

Ezek után Kimi jobban teszi ha szarik a csapatutasításra, és csak azért se segít Vettelnek

Nehogy már az egekig magasztalják Leclerc-et azért mert 13 futam alatt 3-szor kb. pontszerző 10. helyen végzett. Kimi az első futamán, amikor azt se tudta nagyjából hol van mivel úgy bányászták elő valami kamionból mert elaludt a 6. helyen behozta az autót. Akkor mondták, hogy ha egyszer kialussza magát csodákra lesz képes

Nemár hogy egy kis takony miatt kelljen mennie egy világklasszis pilótának.

Kimi mindig is olyan volt, hogy csak a győzelem számít, mondta is, hogy csak a győztesekre emlékeznek, a többiekre nem emlékeznek. Az se tesz jót, hogy szivatják a szerződéssel, mert így még morcosabb és már dacból is meg fogja mutatni. Kérjék meg szépen, hátha. Bár várom a könyvét, hogy néhány kulissza titkot meg tudjak róla. 

Sőt Én a Fia helyében ha kirakják Kimit azonnal akkor visszavonnám az összes pontokat a Ferráritól amiket Kimi szerzett és megnézhetné magát a Ferrári hol lenne a második helyen Csapatban! Sokat köszönhetett neki! Így hálálják meg!

Raikkonennek meg hatalmas szurkolótábora van, nem engedheti meg a csapat, hogy csak egyértelműen másodhegedűs legyen.

Kimi akárhová megy, az igazi fanok vele tartanak! Ciao Ferrari. Ha az F1-ből is lelép akkor No Kimi No F1.

Az egyetlen egyéniség/egyediség fog távozni (hozzá képest a többiek színtelen, szagtalan habkönnyű izék), ha távozik. De hát előbb-utóbb be fog következni ez a pillanat. Még unalmasabb lesz a forma-1.

Hivatalosan befejeztem az f 1 nezeset 

megérdemelné a Ferrari, hogy most világbajnok legyen a Sauberrel.

A ferrari megérdemli ha még nagyon sokáig nem nyer vb címet, a legsportszerűbb pilótával így elbánni,aki ráadásul utolsó vb címet szerzett nekik. szánalmas brigád,de jobb is Kimi a saubernél több megbecsülést kap 2 szezon alatt,mint a ferkánál összesen.

Legalább eg Red Bull szintű csapat megjárna Kiminek, a Ferrári szerintem nem is érdemelte meg. Sosem.

Így is lehet rajongani, csak ne itt. Kulturáltan beszéljük meg ezt a zavaros ügyet, köszönöm. Győzzetek meg! Miért nélkülözhetetlen Raikkönen közel negyvenévesen is?

Vitriol a Facebookon

(A képek nem tőlem származnak, és felhasználásukból nem keletkezik anyagi hasznom.)